Lasten ja nuorten suosimassa sosiaalisen median palvelussa on jaettu viime aikoina videotallennetta miehestä, joka tekee livelähetyksessä itsemurhan.
Lapset ja nuoret ovat aktiivisina älypuhelimen ja sosiaalisen median käyttäjinä todennäköisesti joko jo törmänneet, tai tulevat jossain vaiheessa törmäämään kuva- tai videomateriaaliin, joka voi järkyttää, hämmentää tai traumatisoida. Vanhempien on hyvä valmistautua siihen, kuinka tukea lasta tällaisessa tilanteessa.
Alla joitakin ohjenuoria keskustelua varten.
- Ole saatavilla, ole kiinnostunut. Voit kysyä, mitä kaikenlaista somessa liikkuu, onko lapsi/nuori nähnyt jotain, joka on yllättänyt tai jäänyt mietityttämään. Jos tiedät, että netissä liikkuu tietynlainen video, voit kysyä suoraan asiasta.
- Pysy rauhallisena. Vanhemman rauhallisuus rauhoittaa lasta/nuorta. Sinun ei tarvitse tietää kaikkea, eikä osata vastata kaikkiin kysymyksiin, voitte yhdessä rauhassa pohtia asiaa. Voit myös palata asiaan myöhemmin, kun olet itse saanut sulatella asiaa.
- Älä rankaise lasta/nuorta kieltämällä puhelimen/netin/somen käyttöä. Sosiaalinen media kuuluu nykypäivän elämään, eikä ole hänen vikansa, että hän on nähnyt jotain järkyttävää. Pyri ylläpitämään luottamuksellista suhdetta lapseen/nuoreen. Kiitä, että hän kertoi sinulle.
- Uteliaisuus on luonnollista, niin lapsilla, nuorilla, kuin aikuisillakin. Lasta/nuorta on kuitenkin hyvä ohjata ja opettaa suojelemaan itseään sellaiselta materiaalilta, joka herättää hankalia tunteita. Kaikkea ei tarvitse katsoa, itselleen voi asettaa rajoja vaikka yhteistyössä vanhemman kanssa.
- Tutustu sosiaalisen median palveluihin itsekin. On helpompi ymmärtää ja olla samalla puolella keskustelussa, jos itsellä on omakohtaista kokemusta siitä millaisessa maailmassa lapsesi/nuoresi netissä liikkuu.
- On luonnollista, että järkyttävät asiat palaavat usein mieleen, itkettävät tai ahdistavat, vaikuttavat keskittymiskykyyn. Jos reaktio ei tunnu lieventyvän ja menevän ohi, on hyvä konsultoida ammattihenkilöä tilanteesta.
Itsemurhasta keskustelu
On hyvä ymmärtää, että itsemurha on teko, johon päätyy yleensä ihminen, joka kokee tavalla tai toisella olevansa umpikujassa. Itsemurhaa yrittäneet ihmiset kertovat lähes aina olleensa itsemurhakriisin aikaan eräänlaisessa poikkeustilassa, jossa he eivät ole pystyneet ajattelemaan rationaalisesti.
Lapsen/nuoren kanssa keskustellessa on syytä korostaa, että aina löytyy apua, ja aina on mahdollista selviytyä mistä tahansa hankalistakin tilanteista. Puhuminen ja avun pyytäminen, yhteyden hakeminen muihin ihmisiin on tärkeää. Tuo esille, että aina kannattaa puhua, ja että aina löytyy ihmisiä jotka haluavat ja voivat auttaa.
Miettikää kenelle aikuiselle voi kertoa jos itsestä tuntuu pahalta, käykää läpi erilaisia konkreettisia vaihtoehtoja (vanhemmat, mahdolliset muut sukulaiset, opettaja, kouluterveydenhoitaja, lääkäri, kuraattori, psykologi jne). Tarjoa mahdollisuutta lähestyä sinua vaikka viestillä, jos puhuminen tuntuu hankalalta. Viestiminen on etenkin nuorille usein luonteva keino.
Muista, että jokainen reagoi yksilöllisesti. Samat asiat eivät hämmennä tai järkytä kaikkia, kun taas toisilla voi olla voimakkaitakin reaktioita. Ei ole myöskään yhtä oppikirjatapaa selviytyä. Monenlaiset reagointitavat ovat ok ja normaaleja. Vanhempana sinä voit viestittää lapsellesi tätä samaa: on ok reagoida, mutta on ok myös olla reagoimatta.
Sosiaalisen median ilmiöihin liittyvää keskustelua on jokaisen kanssa silti tärkeää käydä, vaikka juuri nyt ei mitään ajankohtaista ja huolta herättävää olisikaan. Keskustelu valmistaa lasta/nuorta kohtaamaan hämmentäviä tai järkyttäviä asioita.
Lähteitä ja lisätietoa:
Kukkonen, Lappalainen, Lindqvist, Metelinen, Valkonen: LINITY-menetelmä itsemurhien ehkäisyyn, Perheterapia-lehti 1/2017
Lapset netissä - opas vanhemmille: https://www.pelastakaalapset.fi/kehittamis-ja-asiantuntijatyo/lasten-suojelu-ja-nettivihje/lapset-ja-digitaalinen-media/lapset-netissa-opas-vanhemmille/
Turvallisesti netissä -oppaat lapsille ja vanhemmille: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/turvallisesti-netissa-oppaat-lapsille-ja-vanhemmille
Tiktokissa kiertävä itsemurhavideo on järkyttänyt lapsia ja aikuisia ympäri maailmaa – Asiantuntijat kertovat, miten puhua videosta lapsen kanssa, Helsingin Sanomat 10.9.2020
Publicly, for teachers, for the staff, for guardians and for board