Infektiot ja koronavirus

Flunssa-aika

Infektioaikana on tärkeää virusflunssaan liittyvissä oireissa (kuume, kurkkukipu, yskä, nuha) jäädä kotiin sairastamaan. Koulupoissaoloissa on tärkeää merkitä Wilmaan sairaspoissaolo.

Näin vältetään ns. perusvirustautien leviäminen ja myös tarvittaessa uuden koronaviruksen leviäminen.

Vanhempien/nuoren on hyvä arvioida koulukuntoisuus. Mikäli on epäily sairaudesta, on hyvä jäädä kotiin toipumaan ja lepäämään. Jos nuori sairastuu kesken koulupäivän, pitää voida lähteä suoraan kotiin. Tähän ei tarvita kouluterveydenhoitajan lupaa. Voinnista voi keskustella opettajan tai vanhempien kanssa puhelimitse. Jos flunssaoireiden vuoksi tarvitaan lääkärin arviota ja hoitoa, on oma-asema ja tarvittaessa päivystys oikea osoite hoidon saamiseksi. Kouluterveydenhuollossa ei ole tutkimusmahdollisuutta flunssan oireisiin tai lääkärin sairasvastaanottoa.

 

Koronavirus

Wuhanista peräisin olevassa uudessa COVID-19 koronavirusinfektiota epäiltäessä tulee olla yhteydessä puhelimitse numeroon 03-56554025.

Tällä hetkellä (3.3.2020) COVID-19 koronaviruksen epäilyyn tarvitaan seuraavien kriteerien täyttyminen:

1. Taudinkuva: Henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus ja/tai keuhkokuumeeseen viittaava löydös keuhkokuvassa

ja

 2. Altistumistiedot: henkilö on joko oleskellut Manner-Kiinassa (ei koske Hongkongia, Macaota eikä Taiwania), Etelä-Koreassa, Iranissa tai Italiassa, (erityisesti Lombardiassa Venetossa, Piemontessa ja Emilia-Romagnassa) 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun COVID-19-tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita.

Terveydenhuollon toimipisteisiin ei pidä omatoimisesti hakeutua ennen ohjeiden saamista ylläolevasta numerosta. Kouluterveydenhuoltoon/opiskeluterveydenhuoltoon ei tule hakeutua kyseistä virusta epäiltäessä.

Kouluun ei pidä tulla, jos epäilyä koronaviruksesta. Jos lapsella todetaan olleen koronavirusinfektio koulussa ollessa, on siitä tärkeää ilmoittaa puhelimitse tai Wilmalla koululle.

THL:n sivustolle päivittyy ajantasainen tieto koronaviruksen ja toimintaohjeiden suhteen:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19

Infektioiden torjunnassa on muistettava riittävän käsienpesun (vähintään 30 sekuntia), oikean niistämis-ja aivastamistekniikan huomiointi. Tarvittaessa voi käyttää käsidesiä, mikäli ei mahdollisuutta käsien pesuun. Käsien pesu on kuitenkin käsidesiä tehokkaampi tapa torjua esim. tiettyjä vatsatauteja aiheuttavia mikrobeja vastaan.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

 

Terveisin

Kouluterveydenhuolto