Tiedote opiskeluhuollon palveluista Lamminrahkan oppilaille ja huoltajille lukuvuonna 2024–2025

Tiedote opiskeluhuollon palveluista perusopetuksen oppilaille ja huoltajille lukuvuonna 2024–2025 

 

 

Kouluterveydenhuolto 

 

Terveystarkastukset ja avoimet vastaanotot 

 

Vuosittaisissa terveystarkastuksissa huomioidaan oppilaiden ja perheiden yksilölliset tarpeet sekä pyritään löytämään oppilaan terveyttä, hyvinvointia ja oppimiskykyä uhkaavat tekijät. Terveydenhoitaja tiedottaa terveystarkastusten alkamisesta luokkakohtaisesti. Terveystarkastusten lisäksi kouluterveydenhuollossa tavataan oppilaita yksilöllisen tarpeen mukaisesti.

 

Oppilaat voivat tulla terveydenhoitajan avoimelle vastaanotolle aikaa varaamatta keskustelemaan mieltään painavista asioista koulukohtaisesti sovittuina aikoina. Oppilasmäärältään pienimmissä kouluissa terveydenhoitaja ei ole joka päivä paikalla, mutta terveydenhoitajalle voi jättää yhteydenottopyynnön puhelimitse tai Wilman kautta.  

 

Koululääkäri tapaa oppilaat laajoissa terveystarkastuksissa 1., 5. ja 8. luokilla. Koululääkäri voi tavata oppilasta myös muissa koulunkäyntiin vaikuttavissa terveyshuolissa. Terveydenhoitaja antaa ajan koululääkärin vastaanotolle.

 

Yhteys kouluterveydenhoitajaan, KUN

 

Koulutapaturmat ja äkillinen sairastuminen 

 

Jos oppilas sairastuu koulupäivän aikana tai tapahtuu koulutapaturma, ensisijaisesti opettaja ohjaa oppilaan kotiin tai jatkohoitoon.  Jos oppilas tarvitsee terveydenhuollon ammattilaisen arviota äkillisesti sairastuttuaan, otetaan yhteyttä ensisijaisesti omalle terveysasemalle. Kouluterveydenhuollon tehtäviin ei kuulu äkillisten sairauksien hoito. 

 

Erityisruokavaliot 

 

Tarvittaessa koulu tarjoaa oppilaalle vakavan allergian, sairauden tai eettisen vakaumuksen edellyttämän ruokavalion. Huoltajan vastuulla on erityisruokavaliotietojen ajan tasalla pitäminen sekä erityisruokavalioselvityksen toimittaminen koulun keittiölle. Tarkemmat ohjeet löytyvät kunnan kotisivuilta.

 

 

Lääkehoito koulussa

 

Mikäli oppilas tarvitsee sairauden hoitoon lääkehoitoa koulupäivän aikana, tulee tämä aina erikseen sopia opettajan ja rehtorin kanssa. Lääkehoidon toteuttamisesta koulupäivän aikana laaditaan opetuksen järjestäjän toimesta kirjallinen lääkehoidon toteutussuunnitelma yhteistyössä huoltajan kanssa. Tarvittaessa suunnitelman laatimiseen voi osallistua myös kouluterveydenhoitaja.

 

Huoltajat toimittavat koululle lääkkeet sekä selkeät kirjalliset ohjeet lääkeannoksista sekä muut hoito-ohjeet. Opetustoimen kanssa on sovittava lääkityksen toteuttaja sekä tämän varahenkilö, lääkityksen toteuttajien perehdytys (perehdyttäjänä voi toimia huoltaja, erikoissairaanhoito, kouluterveydenhoitaja), erityistilanteisiin varautuminen, ensiapukäytännöt, työnjako sekä vastuut koulun toimijoiden, huoltajien ja oppilaan kesken.

 

Millaisissa asioissa yhteys omalle terveysasemalle? 

 

 

Kuraattoripalvelut

Koulukuraattori auttaa oppilaita perhe- ja kaverisuhteiden, käyttäytymisen, tunne-elämän ja koulunkäynnin haasteissa. Kuraattori tukee myös elämänmuutos- ja kriisitilanteissa sekä kiusaamiseen liittyvissä asioissa.

Tavallisia tukikäyntien aiheita ovat koulumotivaatio, poissaolot, kaverisuhdeongelmat, tunteidensäätely, huoli mielialasta, muutokset elämäntilanteessa tai, kun ilmenee koulunkäyntiä haittaavia keskittymisen ja tarkkaavuuden haasteita.

Kuraattorin tehtäviä ovat mm. kokonaistilanteen kartoitus, tuen tarpeen arviointi yhdessä perheen kanssa, palveluohjaus ja palveluiden koordinointi. Käynneillä arvioidaan oppilaiden kokonaistilannetta ja pyritään löytämään oppilaiden vahvuuksia ja voimavaroja ja ratkaisemaan ongelmia yhteistyössä oppilaiden kanssa, tarvittaessa myös lähiverkostoa mukaan ottaen.

 

Koulupsykologipalvelut

Koulupsykologi tukee oppilaita kehityksen ja tunne-elämän haasteissa. Oppimiseen liittyvissä ongelmissa psykologi kutsutaan mukaan, kun koulun laajoista tukitoimista huolimatta herää kysymys siitä, mistä lapsen tai nuoren oppimisen vaikeuksissa on kyse.

Koulupsykologin työ perusopetuksessa painottuu tunne-elämän, kehityksen ja oppimisen haasteiden selvittämiseen ja tukemiseen. Tavallisia tukikäyntien aiheita ovat ahdistuneisuus, pelot, mielialan lasku, elämäntilanteen kriisit ja koulunkäyntiä haittaavat keskittymisen ja tarkkaavuuden haasteet.  Yksilötyöskentelystä sovitaan tarvittaessa erikseen. Psykologin tutkimusten tarvetta arvioidaan yhdessä erityisopettajien ja kouluterveydenhuollon asiantuntijoiden sekä huoltajien kanssa.

 

Yhteisöllinen opiskeluhuolto

Yhteisöllisellä opiskeluhuollolla tarkoitetaan toimintakulttuuria ja toimia, joilla koko kouluyhteisössä edistetään oppilaiden oppimista, hyvinvointia, terveyttä, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä kouluympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä. Yhteisöllistä opiskeluhuoltoa toteuttavat kaikki opiskeluhuollon toimijat. Yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä tehdään koulun ja oppilaiden tarpeista lähtien ja ajankohtaisiin ilmiöihin vastaten. Esimerkkejä yhteisöllisestä työstä ovat erilaiset teemapäivät ja koulun tapahtumat, ryhmäytykset sekä luokkiin kohdistuva työ.

Tukea lapsiperheille Pirkanmaan hyvinvointialueella

Pirkanmaan hyvinvointialue tarjoaa lapsiperheidelle asiakasohjausta. Asiakasohjaukseen voi ottaa yhteyttä Pyydä apua -palvelun kautta.  Yhteydenotto voi liittyä omaan tai perheenjäsenen tilanteeseen tai avun tarpeeseen. Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijä lapsiperhepalveluista ottaa yhteyttä puhelimitse 1-3 arkipäivän kuluessa. Pyydä apua- palvelun lomakkeen pääsee täyttämään suoraan tästä linkistä.

 

Yhteydenotot

Oppilaat ja huoltajat voivat ottaa yhteyttä opiskeluhuollon toimijoihin puhelimitse, tekstiviestillä tai Wilma -viestillä. Tietoturvan vuoksi suositellaan yhteydenottoa puhelimitse tai tekstiviestillä. Wilma-viestillä ei saa lähettää terveystietoja.  Oppilaan luvalla yhteydenoton voi tehdä myös perheenjäsen, ystävä, koulun henkilökunta tai muu yhteistyökumppani.

 

Hyvää kouluvuotta toivottaen

opiskeluhuollon henkilöstö

Terveydenhoitaja Carita Mäkelä 050 3100 129, paikalla sovitusti

Kuraattori Marjo Karanka 044 48 3118, paikalla tiistaisin ja tarvittaessa keskiviikkoisin

Psykologi Inkeri Kivijärvi 044  481 3240, paikalla sovitusti

Pirkanmaan hyvinvointialueen eteläisen alueen opiskeluhuollon palvelupäällikkö Niina Pirinen, p 0403357233 [email protected]

Apulaisylilääkäri Merja Hietanen [email protected]