12-15-vuotiaiden lasten ja nuorten koronarokotukset Kangasalla

Valtioneuvoston 9.8. voimaan tullut asetusmuutos mahdollistaa jatkossa koronarokotuksen antamisen Suomessa kaikille 12 vuotta täyttäneille. Aiemmin rokotetta on tarjottu vain niille 12-15-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronataudin riskiryhmään.

Kangasalla 12 vuotta täyttäneille lapsille ja nuorille on voitu varata aika koronarokotukseen 9.8. alkaen.

12-15-vuotiaiden lasten ja nuorten koronarokotukset Kangasalla

Valtioneuvoston 9.8. voimaan tullut asetusmuutos mahdollistaa jatkossa koronarokotuksen antamisen Suomessa kaikille 12 vuotta täyttäneille. Aiemmin rokotetta on tarjottu vain niille 12-15-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronataudin riskiryhmään.

Kangasalla 12 vuotta täyttäneille lapsille ja nuorille on voitu varata aika koronarokotukseen 9.8. alkaen. Rokotuksella voi käydä kaikissa yhteistoiminta-alueen rokotuspisteissä. Rokotuksia annetaan Kangasalan keskusterveysasemalla, Suoraman neuvolassa sekä Pälkäneen OmaAsemalla. Rokotuspäiviä pyritään jatkossa järjestämään myös kouluilla. Kaikissa pienissä kouluissa rokotuspäiviä ei ole valitettavasti mahdollista järjestää rokotteiden logistiikan ja rokotteiden säilyvyyden vuoksi. Kouluilla järjestettävistä rokotuksista tiedotetaan erillisellä Wilma-viestillä, kun rokotuspäivien ajankohdat saadaan varmistettua. Siihen asti lasten ja nuorten koronarokotusaikoja kannattaa varata terveyspalveluiden rokotuspisteisiin. Myös kouluilla järjestettäviin rokotuspäiviin tulee varata aika verkkoajanvarauksen kautta. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja veloituksettomia.

12-15-vuotiaille tarjotaan Pfizerin Comirnaty- tai Modernan Spikevax-rokotevalmisteita. Molemmat rokotteet ovat mRNA-rokotteita ja soveltuvat lasten ja nuorten rokottamiseen. Rokotukset suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta. Rokotteen saatavuudesta riippuu, kumpaa valmistetta kulloinkin annetaan. Rokotevalmiste selviää ajanvarausta tehdessä.

Rokotus suojaa nuorta ja hänen läheisiään

Ottamalla rokotuksen lapsi tai nuori suojaa sekä itseään että lähipiiriään koronavirustaudilta ja etenkin sen vakavalta muodolta. Vaikka terveet lapset ja nuoret harvoin sairastuvat vakavaan koronatautiin, sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat heillä mahdollisia. Pitkäaikaisia, useita kuukausia kestäviä oireita on raportoitu 10-60 %:lla koronainfektioon sairastuneista.

Mitä useampi ottaa rokotteen, sitä todennäköisemmin voidaan syksyn aikana välttää uudelleen etäkouluun siirtyminen ja ryhmäharrastusten keskeyttäminen. Vaikka lapsilla ja nuorilla usein koronainfektion oireet ovat lievempiä kuin vanhemmalla väestöllä, niin suuri lievienkin tartuntojen määrä voi johtaa taas rajoitustoimenpiteiden tarpeeseen.

 

Suostumus koronarokotukseen

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan.

Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asiaa arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Näin toimitaan myös kaikkien muiden rokotteiden kohdalla.

Jos nuori ei halua tai kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Suostumuslomake tulee olla lapsen tai nuoren mukana rokotuskäynnillä. Suostumuslomakkeen saa tulostettua alla olevan linkin kautta.

Huoltajan suostumus koronarokotukselle

 

Webinaari lasten ja nuorten rokotuksista

Kouluilla ei tulla järjestämään lapsille tai nuorille erillisiä rokotusinfoja koulun tai kouluterveydenhuollon toimesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjestää kaikille avoimen kansalaiswebinaarin lasten ja nuorten rokotuksista torstaina 12.8.2021 klo 17.30-18.30. Verkossa pidettävässä tilaisuudessa THL:n asiantuntijat alustavat aiheesta ja vastaavat yleisön ennakkoon lähettämiin kysymyksiin. Webinaariin pääset kirjautumaan tämän linkin kautta. Webinaari on mahdollisuus katsoa myös jälkikäteen THL:n You Tuben seminaarit-kanavan kautta. THL:n verkkosivuille on tulossa myös oma sivu lasten ja nuorten koronarokotuksista, mistä lapset ja nuoret voivat yhdessä vanhempiensa kanssa hakea tietoa rokotuksista.

Myös terveyspalveluihin voi olla yhteydessä rokotusiin liittyvissä asioissa. Mahdolliset lasten ja nuorten koronarokotuksiin liittyvät yhteydenotot kouluterveydenhuollon sijaan sähköpostitse [email protected] tai puhelimitse 03-5655 4039, arkisin klo 10-14.

Kangasalan kaupunki

Terveyspalvelut