Opiskeluhuollon tiedote opiskelijoille ja huoltajille lukuvuodelle 2023–2024

Opiskeluhuollon tiedote opiskelijoille ja huoltajille lukuvuodelle 2023–2024 

Tästä tiedotteesta saat tietoa koulun opiskeluhuoltopalveluista. Opiskeluhuoltopalveluihin kuuluvat opiskeluterveydenhuolto, kuraattoripalvelut sekä koulupsykologipalvelut.

 

Opiskeluterveydenhuolto 
 

Terveystarkastukset ja avoimet vastaanotot 
Ensimmäisen vuoden terveystarkastuksissa huomioidaan opiskelijoiden yksilölliset tarpeet sekä pyritään löytämään opiskelijan terveyttä, hyvinvointia ja oppimiskykyä uhkaavat tekijät. Terveydenhoitaja tiedottaa terveystarkastusten alkamisesta ryhmäkohtaisesti. Terveystarkastusten lisäksi opiskeluterveydenhuollossa tavataan opiskelijoita yksilöllisen tarpeen mukaisesti.

Opiskelijat voivat tulla terveydenhoitajan avoimelle vastaanotolle aikaa varaamatta keskustelemaan mieltään painavista asioista koulukohtaisesti sovittuina aikoina.

Koululääkäri tapaa opiskelijat terveystarkastuksiin liittyen tarpeen mukaan. Koululääkäri voi tavata opiskelijaa myös muissa koulunkäyntiin vaikuttavissa terveyshuolissa. Terveydenhoitaja antaa ajan koululääkärin vastaanotolle.

 

Yhteys terveydenhoitajaan, KUN

 

Koulutapaturmat ja äkillinen sairastuminen 
Jos opiskelija sairastuu koulupäivän aikana tai tapahtuu koulutapaturma, ensisijaisesti opettaja ohjaa opiskelijan kotiin tai jatkohoitoon.  Jos opiskelija tarvitsee terveydenhuollon ammattilaisen arviota äkillisesti sairastuttuaan, otetaan yhteyttä ensisijaisesti omalle terveysasemalle. Opiskeluterveydenhuollon tehtäviin ei kuulu äkillisten sairauksien hoito. 
 

Erityisruokavaliot 
Tarvittaessa koulu tarjoaa opiskelijalle vakavan allergian, sairauden tai eettisen vakaumuksen edellyttämän ruokavalion. Huoltajan vastuulla on erityisruokavaliotietojen ajan tasalla pitäminen sekä Selvitys erityisruokavaliosta -lomakkeen toimittaminen terveydenhoitajalle. Lomake sekä tarkemmat ohjeet löytyvät kunnan kotisivuilta.

https://www.kangasala.fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/hallinto-ja-talous/tukipalvelut/ateria-ja-siivouspalvelut/erityisruokavaliot/


Millaisissa asioissa yhteys omalle terveysasemalle? 

Maksut

18 vuotta täyttäneille lääkärin sairaanhoitokäynnit sekä fysioterapeutin ja ravitsemussunnittelijan vastaanottokäynnit ovat maksullisia. Peruuttamattomasta ajasta peritään maksu 51,50€. Tarkemmat tiedot maksuista opiskeluterveydenhuollosta.

 

Kuraattori- ja psykologipalvelut

Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalveluilla tuetaan opiskelijoiden oppimista ja hyvinvointia sekä sosiaalisia ja psyykkisiä valmiuksia. Palvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.

Opiskeluhuollon kuraattori auttaa opiskelijoita perhe- ja ihmissuhteiden, käyttäytymisen, tunne-elämän ja opiskelun haasteissa sekä tukee erilaisissa elämän muutos- ja kriisitilanteissa tai kiusaamiseen liittyvissä asioissa. Tukikäyntien aiheita voivat olla esimerkiksi poissaolot, pelot, ahdistuneisuus, mielialan lasku, päihteiden käyttö, pelaaminen, taloudelliset ongelmat tai arjenhallintaan liittyvät haasteet. Opiskelijan tuen tarvetta arvioidaan yhdessä perheen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Opiskeluhuollon psykologi tukee opiskelijoita opiskelukyvyn ja tunne-elämän haasteissa. Psykologin tehtävät liittyvät muun muassa opiskelijan yksilölliseen oppimiseen, mielenterveyden edistämiseen ja tukemiseen sekä psykologiseen arviointiin. Tukikäyntien aiheita ovat esimerkiksi ahdistuneisuus, mielialan lasku, jännittäminen, pelot ja oppimisvaikeudet. Psykologin kognitiivisten tutkimusten tarvetta oppimisvaikeuksien selvittämiseksi arvioidaan yhdessä erityisopettajien ja opiskeluterveydenhuollon asiantuntijoiden sekä huoltajien kanssa. 

 

Yhteisöllinen opiskeluhuolto

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu koulun muun henkilöstön kanssa kouluyhteisöjen hyvinvointityöhön. Yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä tehdään koulun tarpeista lähtien ja ajankohtaisiin ilmiöihin vastaten. Esimerkkejä yhteisöllisestä työstä ovat mm. pienryhmä- ja luokkatyöskentely, neuvotteluosaamisen vahvistaminen, koulujen tapahtumiin osallistuminen, teemapäivät, ryhmäytykset, henkilöstön tukeminen ja kouluttaminen, mediatyö ja digitaalinen opiskeluhuoltotyö.

 

Yhteydenotot

Opiskelijat/ja huoltajat voivat ottaa yhteyttä opiskeluhuollon toimijoihin puhelimitse, tekstiviestillä tai Wilma -viestillä. Opiskelijan/luvalla yhteydenoton voi tehdä myös perheenjäsen, ystävä, koulun henkilökunta tai muu yhteistyökumppani.

Hyvää kouluvuotta toivottaen

opiskeluhuollon henkilöstö

Terveydenhoitajat Tarja Silmu ja Seija Rauhala 050 4152289

Koulukuraattori Annika Eloranta 040 6642833

Koulupsykologit Päivi Palmu 044 4813040 ja Sanna Hietasaari 040 1581669

 

Pirkanmaan hyvinvointialueen eteläisen alueen opiskeluhuollon palvelupäällikkö Niina Pirinen, p 0403357233

Pirkanmaan hyvinvointialueen pohjoisen alueen opiskeluhuollon palvelupäällikkö Susanna Fagerlund-Jalokinos p. 0503591680

Pirkanmaan hyvinvointialueen läntisen alueen opiskeluhuollon palvelupäällikkö Heidi Härmä, p 0503307858

Apulaisylilääkäri Merja Hietanen